Så kan en advokat hjälpa dig efter våldtäkt i Göteborg

Om du har blivit utsatt för en våldtäkt i Göteborg så är det viktigt att du tar kontakt med polisen, ett sjukhus eller en advokat på en gång. Skydda dig.

En kvinna som blev utsatt för våldtäkt av sin pojkvän vågade inte berätta det för polisen, och flyttade 240 kilometer, bara för att komma bort från honom. Efter ett år var hon fortfarande livrädd för att dejta. Ja, det kan verkligen ta emot att gå till polisen, eller att ens berätta det för sin bästa vän. Men det är viktigt att du berättar för någon när du har blivit utsatt för en våldtäkt.

Det allra bästa är om du, innan du duschar eller tvättar av dig, kan ta dig till ett sjukhus. På sjukhus har de speciella rutiner för den som har blivit utsatt för våldtäkt. De kan hjälpa dig att säkra spår, som i sin tur kan hjälpa polisen i Göteborg att ta fast den som har våldtagit dig. De kan också hjälpa dig att anmäla brottet till polisen, samt se till att du får rätt vård.

Våldtäkt är inte bara fysiskt traumatiskt

Många som har blivit utsatt för våldtäkt känner att de aldrig mer kan lita på någon. Detta är speciellt vanligt när man har blivit utsatt för våldtäkt av en familjemedlem, eftersom man kanske aldrig trodde att det skulle komma från det hållet. Det är därför väldigt emotionellt och mentalt jobbigt att fortsätta med livet efter en våldtäkt. Det finns dock saker du kan göra för att känna dig säkrare.

Det är jätteviktigt att du berättar om våldtäkten för dina nära och kära, samt för polisen. Du skyddar inte bara dig själv mot framtida brott, utan också andra som kommer i vägen för våldtäktspersonen. Det är första steget mot återhämtning. Nästa steg är att kontakta en psykiatriker och en advokat för att jobba med dina känslor.

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik