Hyra ut i andra hand – snabba tips

Hur ska man egentligen tänka om man planerar att hyra ut sin bostad i andra hand? Det finns först och främst skillnader beroende på om man själv hyr- eller om man äger bostaden i fråga. Men, det finns även skillnader mellan ägande. Äger du en villa och vill hyra ut denna – eller exempelvis ett rum/en våning – så har du större frihet att göra detta än om du äger en bostadsrätt.

Vid uthyrning av en bostadsrätt och en hyresrätt så kommer du att behöva ett tillstånd för att påbörja din jakt på en hyresgäst. Har du en villa så behövs inget sådant: där kan du själv välja när du vill påbörja en uthyrning, hur lång tid det ska handla om samt hur mycket du vill begära i hyra.

Gällande det senare så finns emellertid regler: en hyra ska alltid vara skälig och den ska täcka dina kostnader för kapital och drift. Ett litet påslag kan göras om du hyr ut möblerat. Det handlar inte om att bli rik och om att sko sig på en annan persons prekära situation. Du kan med fördel använda olika verktyg på nätet för att räkna ut en rimlig hyreskostnad för en bostad i din storlek och i det område du bor i.

I övrigt? Vi radar upp några snabba tips och råd för dig som planerar att hyra ut i andra hand:

  • Välj en förmedling. Att på egen hand hitta en hyresgäst är vanskligt sett till att det kräver en massa research: du kommer att få en massa olika intressenter om du lägger ut bostaden på exempelvis Blocket. Det handlar om ditt hem och om din största investering. Valet kan aldrig ske på måfå. Väljer du att hyra ut i andra hand via Samtrygg så är alla medlemmar nogsamt kollade och registrerade via bankid. Det ger en trygghet. Samtrygg ger även juridiska råd, hjälp vid avtalssignering och står alltid redo att behandla olika ärenden för sina medlemmar. Samtrygg är en förmedlare som verkar för en säker och trygg bostadsmarknad – och man är en perfekt länk mellan dig som hyr ut och personen du väljer att hyra ut till. Hyran betalas exempelvis ut via Samtrygg. Det ger säkerhet. Väljer du Samtrygg så har du alltid kunniga personer bakom dig.
  • Skapa en inventarielista. Vilka skador fanns innan inflytt – och vilka har tillkommit? Detta är en vanlig konflikt och den kan enkelt förhindras genom en inventarielista som både du och hyresgästen signerar. Om du hyr ut en villa så kan du även anlita en besiktningsman som går igenom bostaden och upprättar ett dokument för båda er att ta del av. Tänk även på att plocka undan de saker du är rädd om! En annan viktig sak är att du får räkna med slitage. Det ska bo en människa i din bostad och det innebär att slitage kommer att förekomma – och det är naturligt.
Publicerat den
Kategoriserat som Bostad