Hitta rätt bland hundmaten

Att välja hundfoder kan vara som att traska i en riktig djungel. Det finns mycket att välja på och det en hund föredrar kan ratas av en annan. Ibland behöver du prova dig fram innan du hittar rätt.

Det enda som verkar splittra hundmänniskor mer än hundträning är nog hundfoder. Har du tänkt på när du varit hos veterinären eller i djuraffären hur oändligt många olika sorters foder det finns till hunden? Långa hyllor är fyllda med valpfoder, vuxenfoder, kastratfoder, torrfoder och färskfoder. Det borde ju finnas ett och samma foder som alla hundar kan äta, tycker man. Det vore mycket enklare. Ja, klart att det vore enklare. Men då har man inte förstått vad hunden är för ett djur. Hundar är individer och ett foder som fungerar för en hund fungerar nödvändigt inte för en annan. Den kanske inte tål det, går upp i vikt av det eller helt enkelt bara inte tycker om det. Det vore snarast otroligt om alla hundar kunde och ville äta exakt samma mat. Vi människor äter inte samma sak, varför skulle vi då begära att våra hundar gör det?

Berikning i utfodring

Det vanligaste är att du kommer behöva prova dig fram för att hitta ett foder som din hund gillar. Det du också bör tänka på är hur du utfodrar hunden. Att ge mat i matskålen är inte alltid den bästa idén. Det finns många sätt du kan berika din hunds vardag på genom att variera sätten som du ger din hund mat på.